Coloane uscate

Coloanele uscate sunt instalaţii fixe, rigide, montate în interiorul construcţiilor, utilizate numai de serviciile pentru situaţii de urgenţă.

Când este necesară / obligatorie montarea instalaţiilor – coloane uscate?

  Echiparea construcţiilor cu coloane uscate este obligatorie la următoarele categorii de clădiri:

  a) clădiri civile înalte şi foarte înalte, precum şi la clădiri cu săli aglomerate cu mai mult de două niveluri supraterane;

 b) parcaje supraterane închise sau deschise cu mai mult de 4 (patru) niveluri, precum şi la parcajele subterane conform reglementării specifice;

  c) clădiri civile subterane cu aria construită mai mare de 600 mp şi cu două sau mai multe niveluri subterane;

  d) construcţii de producţie şi/sau depozitare cu mai mult de 5 (cinci) niveluri supraterane.

  e) clădiri de locuit colective cu mai mult de 5 (cinci) niveluri supraterane.

  Echiparea construcţiilor cu coloane uscate nu exclude celelalte instalaţii de stingere cu apă a incendiilor.

Pentru alimentarea cu apă, se asigură accesul maşinilor serviciilor pentru situaţii de urgenţă în orice anotimp; distanţa de la calea de acces cea mai apropiată până la racordul de alimentare cu apă nu trebuie să depăşească 40 m.

Racordul având cuplaj Storz cu diametrul de trecere de 65 mm pentru alimentarea cu apă a coloanei uscate, se amplasează pe peretele exterior al clădirii şi se obturează cu un racord înfundat, la baza coloanei prevăzându-se un ventil de reţinere şi un robinet de golire. Robinetului de golire de la coloanele uscate din subsol trebuie să fie normal închis.

Racordul de alimentare cu apă al coloanei uscate se montează la loc vizibil, separat de orice alt racord, la o înălţime de maximum 1,5 m faţă de sol şi o înclinare de 45° faţă de verticală.

Pentru recunoaştere, racordul de alimentare se marchează prin indicator „COLOANĂ USCATĂ”.

Se instalează coloană uscată independentă pentru fiecare casă de scară a clădirii. Conducta de legătură dintre racordul pentru autospeciale şi coloana uscată trebuie să fie orizontală şi cât mai scurtă, astfel proiectată încât să asigure golirea întregii cantităţi de apă. Această conductă trebuie să treacă prin locuri accesibile din subsol sau parter, fără a traversa tuneluri de cabluri electrice, ghene ale instalaţiilor sanitare sau golul liftului.

Coloana uscată propriu-zisă se montează în zona de acces a fiecărei case de scară, în casele scărilor sau în ghenele adiacente acesteia.

Coloana uscată poate fi aparentă sau îngropată. Când se montează mascat în grosimea peretelui, acesta trebuie să aibă o rezistenţă la foc conform reglementărilor specifice.

Traseul coloanei uscate este vertical, admiţându-se, în situaţii justificate tehnic, deviaţii locale.

Pentru recunoaştere, punctele de alimentare şi racordul se marchează corespunzător. Standardul de referinţă este ISO 3864/1,2, 3, 4 şi ISO 7010.

Coloanele uscate au diametrul de 75 mm şi racordurile pentru furtun având cuplaj Storz cu diametrul de trecere de 45 mm, pe fiecare nivel al clădirii.

Pe fiecare nivel, înaintea racordului pentru furtun, se prevede un robinet. Racordurile pentru furtun se amplasează pe casa scării sau în zonele de acces la scări, în funcţie de construcţie, astfel încât să poată servi fiecare nivel. Înălţimea maximă de montaj a racordurilor pentru furtun este de 1,5 m faţă de pardoseală.

Este necesar să existe spaţiu suficient pentru racordarea furtunurilor şi manevrarea robinetelor.

Racordurile pentru furtun se pot monta aparent sau îngropat. Ele se marchează cu inscripţia: „RACORD INCENDIU”.

Se menţionează în proiect că presiunea de încercare a coloanelor uscate este de 1,5 ori presiunea de regim dar minimum 16 bar.

Coloanele uscate se execută din ţevi metalice protejate anticorosiv.

  Sună
  Cere Ofertă